• Prof. Dr. Sönmez Kutlu
    • Prof. Dr. Sönmez Kutlu

Üyelik Girişi
Başlıklar
Site Haritası
Onat Kitaplığı
   

Hasan Onat Kitaplığı
Hazırlayan Prof. Dr. Sönmez Kutlu


Sorularla İslam Mezhepleri
Yazar: Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Prof. Dr. Sönmez Kutlu


İslam Bilimlerinde Yöntem
 Prof. Dr. Hasan Onat
  Prof. Dr. Sönmez Kutlu


Din Anlayışımız Üzerine Denemeler
Yazar: Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Prof. Dr. Osman Aydınlı



Küreselleşme Din ve Terör
Yazar: Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Prof. Dr. Sönmez Kutlu


Alevilik Kızılbaşlık Bekataşilik
Yazar: Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Prof. Dr. Sönmez Kutlu ve Prof. Dr. Ömer Faruk Teber


Din İnsan ve Anlam Arayışı
Yazar: Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Dr. Betül Yurtalan


Aforizmalar
Toprak Tohum ve Kökler
Yazar: Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Dr. Fatıma Nur Demir


İslam'ın Akılcı Yorumu
Prof. Dr. Hasan Onat
Hazırlayan: Prof. Dr. Sönmez Kutlu 

Oruç İbadetinin Psikolojik Faydaları

ORUÇ İBADETİNİN İNSAN ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK  FAYDALARI

Prof.Dr. Sönmez KUTLU
Oruç, eksikliklerden, kusurlardan ve günahlardan arınmak demektir. Oruç, insanı nefsinin aşırı arzularından ve maddî ihtiraslarından kurtarır ve erdemli kılar. Sırf Allah rızası için tutulduğundan, insanla yaratanı arasında daha samimi bir iletişim kurulmasını sağlar.   Mümin kişiler, inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek orucunu tutar. Oruç, insanın yaratanına karşı imanını güçlendirir ve   güven duygusu verir. Kişi işlediği bütün günahları için pişmanlık duyar. Hayatında yeni bir başlangıç yapar.
Ramazan, yerdeki tozları  ve kirleri temizleyen yağmur gibidir. Ramazan orucu, ihlas ve samimiyetle tutulduğunda  mü'minleri günahlardan temizler. Kalkan, sahibini düşmandan koruduğu gibi oruç da aynı şekilde kişiyi kötülüklerden ve günah işlemekten korur. Oruçlu, kötülüğü başlatan kişi olmaz. Kendisine fena söz söyleyen ve kavga etmek isteyenlere şöyle karşılık verir: "Ben oruçluyum"
Oruç, güçlü bir  ahlak terbiyesidir. Davranışlarımızı ve ahlakımızı güzelleştirir. O, büyük bir sabır ve fedakârlıkla yerine getirilen bir ibadettir. Çünkü insan bir ay süre ile oruçlu iken yemesini, içmesini bırakır. Cinsel arzularından uzak durur. Bize daima Allah'ı hatırlatır, sorumluluk duygumuzu geliştirir. Oruç sayesinde insanlar,  düzenli  davranma, hayatını güzellik ve iyiliklerle donatma   şuur ve bilincini kazanır.
Oruç tutmak aç durmaktan ibaret değildir. Güçlü bir irade terbiyesidir. İradeyi güçlendirir. Oruçlu insan, attığı her adımın ve yaptığı her  davranışın iyilik ve güzellik için olmasına özen gösterir. Böyle bir irade terbiyesinden geçen insan, yalan söylemez, başkasının arkasından konuşmaz, bağırıp çağırmaz, kötü ve çirkin sözler söylemez. Haksızlık yapmaz, anne ve babasına saygısızlık etmez, başkalarıyla iyi geçinir, daima güzel ve hoş sözler söyler. Oruç,   iyi huy ve ahlaki güzelliklerin kalıcı davranışa dönüşmesine  önemli katkıda bulunur. Böylece oruç, insanı olumlu yönde değiştiren ve dönüştüren  son derece önemli bir dini değerdir.
Oruç, yıllık arınma programını içeren gerçek bir eğitimdir. Bu açıdan Ramazan ayı,  öğrenme ve öğretmeye açılan bir kapıdır.  Doğru bilgiye dayalı  doğru davranış geliştirme  alışkanlığı kazandırır. Kur’an Ramazan ayında indiği için,  oruç tutan insanlar, bu ayı Kur’an ayı olarak algılarlar. Bu açıdan, oruç insanlar için, ilmin, hayır ve hasenatta bulunmanın, huzur, barış ve mutluluğun bir sembolüdür.  Bu ayda insanlar, Kur’an’ çok ukuyup üzerinde düşünme fırsatı bulurlar. Bir yıl boyunca hayatında, Kur’an’a aykırı davranışlarını sorgular; yaptığı haksızlıkların, adaletsizliklerin ve işlediği günahların muhasebesini ve öz eleştirisini yaparak onlardan pişmanlık duyar.  
Oruç, sağlık, huzur, sevinç ve mutluluk kaynağıdır.  Müslümanlar, bu ayda dinine bakmadan, fakir, yoksul, yetim, bakıma muhtaç bütün insanlara yardım ederek onları sevindirir. Kendisi de bundan büyük mutluluk duyar, İnsanlar, suç işlemekten uzak durur. Müslüman sahur ve iftar sofralarından ve cemaatle kıldığı teravih namazlarından manevi bir huzur duyar. Böylece Ramazan ayında gönlü huzur içinde olur, yardımlaşma ve merhamet duyguları gelişir. Hayatı anlam kazanır. Çünkü bu ay, merhamet ayıdır. Allah kullarına sonsuz rahmet kapılarını açar. Kullar birbirlerini hoşgörür ve kimseyi incitmemeye çalışır. Hataları ve yanlışları bağışlar. Sonuçta oruç, şefkat ve merhamet duygularını geliştirerek kişiyi stresten, üzüntü ve kederden korur.


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam238
Toplam Ziyaret983002
Yeni Çıkan Eserler


İnsani ve Ahlaki Değerler
Prof. Dr. Sönmez Kutlu


İmam Maturidi ve Maturidilik
(Özbek Türkçesi)
Prof. Dr. Sönmez Kutlu


 Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar


Güncel Dini- Siyasi Meseleler Üzerine Yazılar



Selefiliğin Fikri Arkaplanı